Sven tittar in
Sven of Sweden Svens Vinspalt Sven på resa Sven spanar Sven tittar in Snart på banan Nyfiken på Kultiverat Om Sven of Sweden
KARIBISKA VINDAR I SKÖVDE (publicerad 2014-04-02)
Familjen Söderlunds hem i Skövde är inget vanligt svenskt standardhus, utan liknar mer ett beach house i Söderhavet eller Karibien komplett med pooldäck, bambumöbler, myggnät och takfläkt.
Men så har de också ritat allt och byggt själva.
Huset som ligger i Skövde har de ritat och byggt själva av lösvirke   FOTO: EVA BÄCKLUND
( Klicka på ovanstående bild för fler bilder att bläddra mellan )
SOMMAREN 2010 STOD HUSET klart - det tog inte ett halvår att bygga som Linda Söderlund trott utan fyra gånger så lång tid.
– Här finns inga standardmått, här är "very special" som de litauiska snickarna som hjälpte oss spika upp alla lister sa.
Hon och maken Lennarts husprojekt började egentligen med förra huset, ett renoveringsobjekt som fick en komplett make-over i kolonial stil. Nu ville de höja ribban och renodla stilen från grunden.
Tomten fann de i ett nyprojekterat villaområde i utkanten av Skövde. Pengarna från försäljningen av förra huset blev startkapitalet och första byggåret bodde de i hyreslägenhet.
LINDA HADE EN ÄLSKAD LITEN TAVLA med en karibisk hydda som inspiration när hon ritade det nya huset.
– Förra gången var en barnlek i jämförelse. Oj vad det är mycket att tänka på när man bygger från grunden och i lösvirke. Tomten ska förberedas, konstruktionen måste ha bärighet och så får man tänka ut var vatten och el ska dras in, reflekterar Linda. Vid en renovering har man ju stommen klar och bygger kanske bara ut lite och ändrar ytskikten.
Husritningarna gjorde Linda i datorn och lämnade sedan in till kommunen för godkännande. Paret Söderlund fick inte igenom precis alla sina önskemål. Bland annat ville de ha tak i korrugerad plåt som gärna fick rosta med tiden men detaljplanen tillät bara tegelröda takpannor eller aluzinkad bandtäckt plåt.
– Vi hittade betongpannor som är betydligt blekare än de på andra tak i området, nyansen heter terrakottaröd och det är ju också en sorts röd, påpekar Linda.
DE VILLE HA SLIPAT POLERAT betongolv inomhus men dagen när de göt regnade det. Sedan var hopplöst att få golvytan slät och således fick de tänka om. Nu är det klinker med golvvärme i hall, badrum och kök och massiva plankor som lackats högblanka i resten av huset.
Ryggåstaket som ger en fantastisk rymd i samvarorummet mitt i huset hade de tänkt måla vitt.
– Jag började shellacka kvisthålen, men det kändes övermäktigt. Istället beströk vi träet med olja blandat med nyansen drivved, det räckte med ett lager, berättar Linda som blev mycket nöjd både med golv och tak.
Drömmen om ett karibiskt hus på stranden med oisolerade brädväggar, synliga reglar och betonggolv förverkligades fullt ut i poolhuset. Det har helt klart en tropisk atmosfär med utedusch och sommarkök på ena kortsidan. Här kan man stå och spana in i den svenska "djungeln" (tomten gränsar mot skogen).
BONINGSHUS OCH POOLHUS binds ihop av ett 148 kvadratmeter stort trädäck med swimmingpool mitt i.
– Vi har använt de geometriska formerna, förklarar Linda. Huset är kvadratiskt med trekantigt tak, poolhuset rektangulärt och bassängen rund.
Sommaren 2010 har de verkligen kunna njuta av sin härliga uteplats och av svalkande dopp mellan arbetspassen. Då började de se slutet på projektet efter två år med oavbrutet byggande. Det mesta har de gjort själva med mycket god hjälp från Lindas händiga morbror Wille. Takstolarna beställdes dock av ett företag, eftersom det är svårt för en lekman att beräkna bärighet.
ANNAT SOM DE LEJT BORT är uppspikandet av husets alla lister, det gjorde några litauiska snickare.
– De var duktiga och supersnabba. De skulle också bygga bänk i badrummet och när jag vände ryggen så hade de plötsligt svarvat benen, berättar Linda med ett skratt.
Hon tycker inte det var längesedan familjen satt och tittade ut över ett grustag, och vissa månader minns hon som i en dimma.
– Vi flyttade in i huset långt innan det var klart och stod ett halvår och tvättade oss i en balja i köket.

/ELISABETH WIKSTRÖM
STIL: Karibiskt beachhouse
- Tropiskt inpirerad inredning med stråmattor, korgar, myggnät och djurhudar
- Takhöjd upp i nock
- Rustika brädor i golv och tak
- Färgskala i vitt, beige och brunt
- Inga gräsmattor utan mörkt grus och växtoaser med träd, buskar och strån på framsidan och trädäck mellan poolhus och bostad

LÄGE:
I ett villaområde i Skövde.

TYP:
Huset har de ritat och byggt själva av lösvirke. Boytan är 139 kvm med 27 kvm biyta i poolhuset.

HÄR BOR:
Linda och Lennart Söderlund med dottern Leyla.


FOTO: EVA BÄCKLUND

  OM: Sven of Sweden   KONTAKT: [email protected]